• Skip to main content
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
Prof. Joseph Avron

Prof. Joseph Avron

Prof. Avron Joseph personal web

  • Welcome
  • Publications
  • CV
  • Students
  • Contact Me
  • Blog
    • Social Matters
    • פוליטיקה בגרוש
    • ארוז בחרוז
    • Social Physics

Professor Gronau

You are here: Home / Social Matters / Professor Gronau
December 12, 2008 by Yossi Avron

2008 דצמבר

דברים בטכס לכבוד פרישתו של פרופ. מיכה גרונאו

פירוש המילה היוונית אטום הוא לא ניתן לחלוקה. אירוני הוא לכן שאטומים הם גופים מורכבים שדווקא ניתן לחלק אותם. אטומים מורכבים מאלקטרונים שהם כנראה חלקיקים יסודיים ומפרוטונים וניטרונים שאינם חלקיקים יסודיים. כשאני הייתי סטודנט, פרוטונים וניטרונים נחשבו חלקיקים יסודיים, ובאותם ימים היו עוד כל מיני חלקיקים שחשבו שהם יסודיים כמו מיואונים שהם כן, ופיונים שהם לא, ואומגה מינוס שפרסם בשעתו את יובל נאמן וגם הוא לא. התמונה לפני שלושים שנה הייתה של גן-חיות של חלקיקים בלי הסדר והאלגנטיות שאפיין את הטבלה המחזורית.

שלושים שנה אחרי יש לנו טבלה אלגנטית של חלקיקים אלמנטרים שבנויים משלוש משפחות. למשל הפרוטון והניטרון בנויים משלושה קוורקים. בסך הכול יש ששה סוגים של קוורקים עם שמות צבעונים כמו top bottom charm, strange, down, up. הם אבני הבניין של תורה שנקראת המודל הסטנדרטי. המודל הזה נותן תמונה מלאה ומדויקת, שעברה אלפי מבחנים בהצלחה והיא גם חוזה חלקיק יסודי שעדין לא נתגלה, חלקיק ההיגס. כמו ששמעתם בקיץ, עורכים עליו עכשיו מצוד במאיץ הענק שבסרן ואני מקווה שבקרוב הטבלה הזאת תהייה מלאה. ומיכה גרונאו הוא אחד הפיסיקאים הישראלים שתרמו רבות לשלמות  ולהוכחה של התמונה הזאת..

בראשית מודל הקוורקים סברו שיש שלושה סוגי קוורקים כיון שאלה הספיקו לבנות את הפרוטון והניוטרון. הבעיה הייתה שבעזרת שלושה קוורקים אי אפשר לתאר תופעות עדינות הקשורות רדיואקטיביות וליתר דיוק עם שבירות סימטריה שיקוף בזמן ובמרחב. לשם כך צריך ששה סוגים של קוורקים. על התובנה הזו קבלו קובישי ומסקוה פרס נובל בשנה שעברה. בתורה שלהם יש תשעה קבועים של הטבע ומיכה גרונאו הוא אחד המדענים שתרמו יותר מכל לחישוב מדויק של הקבועים הללו מה שהפך את המודל הסטנדרטי לתורה כמותית מדויקת. מיכה נחשב אחד המומחים הגדולים בעולם לפיסיקה של הקוורק bottom והוא הקוורק שאפשר את הקביעה המדויקת של מטריצת קובישי מסקוה.

אנו נמצאים בתקופה שיש בה הרבה שאלות יסודיות פתוחות בפיסיקה, כמו חומר אפל ואנרגיה אפלה שאלות שהמודל הסטנדרטי לא יודע, וגם לא צריך, לענות עליהן. אנו מאמינים שהתשובות לשאלות כאלה ואחרות יבואו במסגרות של תיאוריות מעבר למודל הסטנדרטי כמו בתורת המיתרים. מיכה היה אחד המדענים שתרם להבנה של מסגרת התחולה של המודל הסטנדרטי ובמיוחד להבנה שהחידה של יצירת חומר מול אנטי-חומר אינה בעיה עבור המודל הסטנדרטי אלא בעיה מעבר לו.

מיכה הוא מדען מוערך מאד בארץ ובעולם. הוא הפיסיקאי בתורת החלקיקים הכי מצוטט בארץ, ואינדכס הירש שלו הוא 55. כלומר יש לו 55 מאמרים שמצוטטים לפחות 55 פעמים. סך כל הציטוטים לעבודותיו הוא 8500 וזה המון. את השבתון האחרון שלו באוניברסיטה של שיקגו הוא בילה כ- distinguished university professor.  טוב היה אם הטכניון היה מפרגן לחברי הסגל המצוינים שלו לפחות כמו מוסדים בנכר.

מיכה ביסס את המודל הסטנדרטי וביסס גם את מעמדה של פקולטה לפיסיקה כמרכז בינלאומי בפנומנולוגיה של חלקיקים אלמנטרים. הייתי רוצה לומר כאן שאני מקווה שנצליח לשמור על הפיקדון היקר שמיכה הפקיד בידנו, אבל האמת היא שאני לא אופטימי. הדור הצעיר שלנו ערק לקורנל.
אני מאחל למיכה בריאות והמשך פעילות מדעית פורייה.

קישור לקובץ pdf של הדברים

Category: Social Matters

About Yossi Avron

Previous Post:Dolce vita
Next Post:Inauguration of the Asher space institute

Copyright © 2025 · Prof. Joseph Avron ·
Developed and maintained by the Web Development Group, Physics Department, Technion